Bitcoin, după ”săptămâna de foc” a criptomonedelor: niciodată nu s-a dus în cap atât de mult

de: Alexandru Puiu
10 06. 2022

Piața criptomonedelor a trecut printr-o perioadă foarte dificilă în ultimele săptămâni, iar viitorul nu pare foarte optimist pentru cei care și-au transformat toate economiile în Bitcoin, Ether, EGLD și nu numai.

La momentul redactării acestui material, un Bitcoin se tranzacționează cu 30.206 dolari, cu mențiunea că, la mijlocul săptămânii, a scăzut sub pragul psihologic de 30.000 și a tras întreaga industrie crypto. Ether continuă să fie pe minus după această săptămână, cu un minim de 1727 de dolari și mențiunea că, la această oră, gravitează în jur a 1796 de dolari.

Bitcoin a căzut mult și nu a fost singur

Principala criptomonedă în funcție de capitalizarea pieței a scăzut cu 4,8%, în prima parte a săptămânii, până la 29.827,5 dolari pe unitate, după ce, în sesiunea anterioară de 24 de ore, reușise să avanseze un pic, peste 31.000 de dolari pe unitate.

Problema majoră este însă că încrederea în Bitcoin se transpune în încrederea în întreaga piață crypto, iar cele patru procente în minus s-au văzut atât la Ether, cât și la Elrond (care a suferit un atac foarte costisitor în această săptămână), dar și la jucători mai mici din industrie.

Scăderile din ultima săptămână au funcționat ca o consecință a unui raport, conform căruia, Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) investighează posibilitatea ca BNB, o criptomonedă emisă de Binance, să poată fi clasificată drept instrument financiar. Nu a durat mult de la confirmarea investigației până când BNB a pierdut 6% din evaluare.

Dincolo de detaliile de fond, trendul general este îngrijorător, pentru că încrederea generală în criptomonede a scăzut brusc în ultima jumătate de an și nu mai are nicio legătură cu apogeul din noiembrie 2021, când un Bitcoin ajunsese să fie evaluat la 68.982 de dolari, maximul istoric până la această oră. De atunci, vorbim de 8 săptămâni consecutive de pierderi.

Un pic ciudată este corelația surprinzătoare dintre valoarea acțiunilor și criptomonede. Acestea ar fi trebuit să fie de sine stătătoare, imune la realitățile din piața globală, dar au fost afectate de inflație, recesiune, criza economică și nu numai.